Örömmel jelentem, elindítom első állandó, időről időre frissülő rovatomat a blogon "Kerülj képbe" címmel. Ezekben a bejegyzésekben egyes fényképeim részletes leírását olvashatjátok az exponálás pillanatától a feltöltésig.

 

Mai kép: "Napsugár, gyere, simogasd meg arcom..."

 

Képtörténet:

Ezt a felvételt 2010.02.14-én, reggel 8:51-kor készítettem. Álmoskásan botorkáltam ki szobámból, öcsém kivételével már mindenki ébren volt itthon. Ilyenkor a szókásos "jóreggeltek" után mindig utánanézek Drazsé-cicának, mivel foglalatoskodik éppen. Általában aludni szokott valahol, de ma az erkélyen találtam rá, kis táljában ücsörgött. Pazar, napos reggel volt, a fény pont betűzött a balkonra, Drazsika meg kéjes pofával napfürdőzött. Több sem kellett, usgyi be a szobába, egyik kezemmel a jobb szememből törölgettem a csipát, másikkal meg a Sigma 150 macro-t csavartam fel a gépre, az állványgyűrűt lekaptam, mert a sok fényben kézből is biztosan exponálhattam. Rekeszelőválasztással egy F4 mellett döntöttem, hogy a háttér zavaró elemeit (erkély rácsa pl.) kellően mosottá tegyem. ISO400 volt beállítva a biztonság kedvéért, de az első kép ellövése után, mikor az 1/1600 záridő megjelent, egyből visszaváltottam ISO100-ra. Kb. másfél méterről, guggolva, a lakásból fényképeztem Drazsét nyitott erkélyajtónál.  Összesen 3 képet engedett, aztán beszaladt a szobába. Tipikus Drazsé... :)

 

A kompozíció:

A képet szűk, portrészerű kivágással készítettem. Kivártam, míg a macska közvetlenül a Nap felé néz, hogy a fény beragyogja bundáját és szépen megvilágítsa a szemét. Látszik, hogy a szembogara teljesen vonalszerűvé szűkült a közvetlen fénytől. Kompozíció szempontjából a szemet a jobb felső harmadolópontban helyeztem el. Ezzel azt a hatást kívántam elérni, hogy Drazsi "kinézzen" a képből a jobb sarok felé, ahonnan a fény jön.  Megvilágítás terén szerintem sokan ráderítettek volna vakuval erre a portréra, de én direkt nem akartam, mert azzal elvontam volna a figyelmet az erős főfényről, ami végeredményben a képötletet adta. Szintén a fény adta az ihletet a képcím kiválasztására, melyet a Republic Igen című számának dalszövegéből kölcsönöztem.

 

Digitális labormunka:

A három elkészített képből ez volt az első, tehát ez ISO400-zal készült, ennek ellenére ez tetszett meg a legjobban, végül csak ezt dolgoztam fel. RAW formátumban fényképeztem. A RAW-konverzió során (Adobe CameraRAW) először bekapcsoltam az árnyék-csúcsfény kijelzést és örömmel tapasztaltam, hogy az erős fény ellenére kevés helyen látszott kiégés, tehát az expozíció helyes volt (kösz 40D...). A fehéregyensúlyt kellett először korrigálni 4950 Kelvinről 4400 Kelvinre, ami tovább csökkentette a csúcsfényes részeken a részletvesztés mértékét. A hisztogram alapján az expozíciót egy fényértékkel negatív irányba korrigáltam, majd a Brightness csúszkát 50-ről 75-re módosítottam. Ezzel további csúcsfényes részleteket csaltam vissza a fényképre, miközben a középtónusok sem sötétedtek be. Az árnyékos részeken a Fill Light értékkel javítottam +7 értéket megadva, míg a Blacks értékét 5-ről 2-re csökkentettem. A kontraszt csúszkához ezek után már nem kellett nyúlnom. Az így kapott, helyesen exponált képet ügyetlenségem nyomán egyenesre kellett vágnom, mert sajnos kicsit dőlt balra. Végül a Sharpen menüpontban az alap 25-ös értéket 0-ra módosítottam, mert az élesítést minden esetben az utómunka végén szoktam elvégezni. (A felvétel egyébként szép élesre sikerült, hála a Sigmának, de az én ízlésem szerint minden képen elfér az utólagos élesítés - megfelelő arányban).

A RAW-ból mentett JPEG képen (lásd: kis, színes kép) utolsó lépésben a végleges színvilág beállítását és az élesítést végeztem el. Azt már az expozíció pillanatában eldöntöttem, hogy ez a fotográfia nem lesz színes (csilivili tereptárgyak mindenfelé, sajnos). Először szürkeárnyalatban gondolkodtam (lásd a képet), majd egy hirtelen ötlettől vezérelve mégis a szépia-tónus mellett döntöttem. Valószínűleg a melegebb tónusok miatt, mely ebben az esetben szerintem a napfény miatt jobban illeszkedett a képhez, mint a rideg fekete-fehér. Először létrehoztam egy Hue/Saturation réteget, ahol bepipáltam a Colorize opciót, ezzel adva meg a képnek a szépia-hatást (némi kísérletezés után ezeket az értékeket használtam: Hue: 27, Saturation: 30, Lightness: -3). A kapott kép színe már tetszett, de a kontraszt nagyon elveszett, ezen egy Curves réteggel segítettem, az RGB-egyenest "S" alakúra görbítve. Egy harmadik, Brightness/Contrast rétegen a Contrast csúszkát +1-re állítottam. Az így kapott képen egyesítettem a rétegeket, majd LAB színtérben hajtottam végre az élesítést a Lightness csatornán: Unsharp Mask (Amount: 120%, Radius: 1 pixel, Threshold: 2 levels). Az immár teljesen kész képet 12-es minőség mellett mentettem el, majd töltöttem fel az indafoto.hu-ra.

 

Ezen is túl vagyunk, megvan az első képleírás, remélem tanulságos és érdekfeszítő volt. Tudom, helyenként elég szájbarágósra sikerült, főleg az utómunka terén, írjátok meg, kinek mi a véleménye... Az írásról meg a képről is! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://guildenlenny.blog.hu/api/trackback/id/tr831757360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hamulus 2010.02.14. 20:16:24

Szia Csabi! Nagyon jó lett ez a kép Drazséról. A szépiás megoldás különösen hangulatossá teszi. Bár azért kíváncsi vagyok, milyen hatása lenne fekete-fehéren. Végigolvastam a leírásodat, még a digitális labormunkát is, bár abból egy kukkot sem értettem, de még foghatom arra, hogy nincs képfeldolgozó rendszerem. :) Remélem még lesznek ilyen jó képek Drazsé cicáról!
Dorka

Guildenlenny 2010.02.14. 21:00:45

@hamulus: Szia Dorka! Tök jó, hogy benéztél és megint olvastál nálam. Köszönöm szépen! Cserébe beszúrtam a szövegbe a fekete-fehér változatot is, amire kíváncsi voltál, mert megvolt az is... Majd ha lesz PS-ed, akkor lehet, hogy világosabb lesz az utómunkálkodós rész is. Látogass el ide máskor is!

hamulus 2010.02.15. 21:33:59

@Guildenlenny: Szia! Ami igaz az igaz, tényleg hatásosabb a szépiás kép, de köszi, hogy betetted nekem a fekete-fehéret is. :)

muske 2010.02.23. 13:16:49

Helóka! Amikor legutóbb néztem a blogod, még nem volt fenn semmi új és most úgy örültem hogy új bejegyzésre bukkantam:)
habár a macsekok nem a kedvenceim, mégis tetszik a kép, jó lett:) az írás is jó hozzá bár nekem laikusnak a digitális labormunka rész semmit se mondott és túl hosszú volt (de nyilván fotós cimboráknak érdekes).
várom a következő bejegyzést ide, hajrá!:)
üdv,
Lilla

Guildenlenny 2010.02.28. 20:04:01

Szia Lilla! Igen, igyekszek néha rittyenteni valamit :) Igen, jó bő lére eresztettem a dolgot, következő alkalomra valami emészthetőbbel, közérthetőbbel készülök...
süti beállítások módosítása